Znane i nieznane oblicze pigwy w kuchni.

Dżem z pigwy

salad, pumpkin, vegetables-1786313.jpg

Składniki:

  • 1 kg pigw
  • 500 g cukru
  • Sok z jednej cytryny
  • 1 szklanka wody

Instrukcje:

  1. Pigwy umyj, obierz ze skórki i usuń pestki.
  2. Pokrojone pigwy wrzuć do garnka, dodaj sok z cytryny oraz wodę i gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
  3. Gdy pigwy będą miękkie, dodaj cukier i gotuj, mieszając, aż dżem zgęstnieje.
  4. Przełóż gorący dżem do słoików, zakręć i odwróć do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.

2. Sałatka z pigwą i rukoli:

Składniki:

  • Kilka liści rukoli
  • 1 średnia pigwa, pokrojona na cienkie plastry
  • Kilka orzechów włoskich, posiekanych
  • Ser pleśniowy, pokrojony w kostkę
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Na talerzu ułóż liście rukoli.
  2. Na wierzch ułóż plastry pigwy, posyp orzechami włoskimi i serem pleśniowym.
  3. Skrop sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  4. Dopraw solą i pieprzem według gustu.

3. Pieczona pigwa z miodem i cynamonem:

Składniki:

  • 2-3 pigwy, pokrojone na połówki i wydrążone
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kilka plasterków masła

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Na każdej połówce pigwy rozłóż po kawałku masła, polej miodem i posyp cynamonem.
  3. Ułóż pigwy na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  4. Piecz przez około 25-30 minut, aż pigwy będą miękkie i lekko zrumienione.
  5. Podawaj na ciepło jako deser lub dodatek do śniadania lub podwieczorku.

Smacznego!

Scroll to Top